MonMay27

Εμπειρία από την Υλοποίηση Συστημάτων EDI στην Ελλάδα (Μέρος Γ΄)

Συνέχεια από Μέρος Β΄...

Κ. ΣΤAMOY: Θα σας παρουσιάσω μία εμπειρία σε ελληνική εταιρία αρκετά μεγάλη, που χρησιμοποιεί όχι ολοκληρωμένο EDI, όπως ανέφεραν oι προηγούμενοι, αλλά μια μορφή EDI, η οποία έχει αποδώσει πάρα πολλά και σε χρόνο και σε χρήμα και σε απόθεμα, σε safety stocks, σε οτιδήποτε. Έχει δώσει δηλαδή μία κατάσταση στην εταιρία, η οποία είναι οικονομική σε όλα της τα πλαίσια.

Πριν ξεκινήσω να σας πω την εφαρμογή, θα ήθελα να σας πω, ότι στην εταιρία πριν ξεκινήσετε κι εσείς να κάνετε οποιαδήποτε μορφή EDI, να κάνετε πρώτα απ’ όλα την ανάλυση μιας παραγγελίας, πώς ξεκινάει δηλαδή, ποιά στάδια μεσολαβούνε, έτσι ώστε να μπορείτε να θέσετε στόχους. Αν πούμε δηλαδή, ότι μεσολαβεί ένας μήνας από τη στιγμή που θα στείλεις την παραγγελία μέχρι να πάρεις την απάντηση —μιλάω για παραγγελίες εξωτερικού πάντα—, μέσω EDI μπορείς να το μικρύνεις σε δέκα μέρες. Δηλαδή, να πάρεις ενότητες-ενότητες και να δεις τί χρόνοι υπάρχουν τώρα και να μπορέσεις να θέσεις στόχους, να μικρύνεις τους χρόνους αυτούς. Έτσι ξεκινήσαμε εμείς την ανάλυση τουλάχιστον.

Σε δεύτερο στάδιο, περάσαμε στη συγκρότηση μιας ομάδας, που μετά από την ανάλυση θα αναλάβει να συντονίσει όλη τη μορφή του EDI.

Σε τρίτο στάδιο, καταλήξαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε — ειδικά με την εταιρία SNECMA, η οποία έχει αρκετό όγκο των παραγγελιών μας λόγω των επισκευών των κινητήρων SNECMA που υπάρχουν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία- μία έξυπνη μορφή, όχι ολοκληρωμένο EDI, που χρησιμοποιεί το main frame της ΕΑΒ και κάποια παραμετρικά προγράμματα COBOL που αφορούν τις παραγγελίες, με προκαθορισμένη μορφή αρχείων, μεταβιβάζει αυτά τα αρχεία σε ένα PC, το PC αυτό επικοινωνεί με ένα PC της SNECMA, στέλνει το txt αρχείο —ένα σειριακό αρχείο— στο PC της SNECMA και κατευθείαν το PC της SNECMA μέσω του main frame ενημερώνει το main frame της SNECMA με όλες τις παραγγελίες, που εκκρεμούν στην ΕΑΒ. Δηλαδή υπάρχει μία συνεχής επικοινωνία, όχι μόνο να στείλω τις παραγγελίες μου και να ενημερώσω τη SNECMA, αλλά να πάρω και καθημερινό status από αυτές τις παραγγελίες. Είναι αναγκαίο αυτό το status για να ενημερώσω όλα τα συστήματα MRP, scheduling, που δουλεύουν στην εταιρία, για να μπορούν να προβλέπουν οποιαδήποτε αναπαραγγελία.

Θα προχωρήσω λίγο στο bar coding και θα σας πω πέντε πράγματα για το bar coding που εφαρμόζουμε στην εταιρία.

Με την παραλαβή του υλικού, εκτυπώνεται στην εταιρία μέσω των μηχανογραφικών συστημάτων ένα tag number, όπως το ονομάζουμε εμείς, το οποίο περιλαμβάνει σε bar code μορφή τα βασικά χαρακτηριστικά του υλικού, τα κλειδιά ας πούμε των εφοδιαστικών συστημάτων, συν ορισμένες άλλες πληροφορίες, όπως είναι το bar number, η ποσότητα που παραλήφθηκε, η περιγραφή, αν έχει όριο ζωής το υλικό, η ημερομηνία στην οποία τελειώνει το όριο ζωής του και ορισμένα άλλα βασικά στοιχεία.

Γιατί όλα αυτά; Χρησιμοποιούμε αυτό που εκτυπώνουν, τα tag number, το οποίο είναι σε αυτοκόλλητη ετικέτα και κολλιέται πάνω στα υλικά, τα οποία πηγαίνουν μετά στο ράφι ή χορηγούνται στην παραγωγή. Χρησιμοποιούμε αυτό το bar code αργότερα, για να κάνουμε μία πλήρη και καλή απογραφή και σε σύντομη διάρκεια, αλλά και σωστή από πλευράς στοιχείων περισσότερο. Και θα σας δώσω μία αίσθηση των μερίδων που υπάρχουν στην αποθήκη της ΕΑΒ, οι οποίες είναι γύρω στις 300.000. Οπότε για να κάνεις μία απογραφή — έχουμε μία συνεχή, κυκλική απογραφή, όπως τη λέμε, η οποία γίνεται με bar code readers, περνάει ο χειριστής με το bar code reader πάνω στο υλικό, παίρνει τα στοιχεία του υλικού και απλώς πληκτρολογεί την ποσότητα. Δεύτερον μεταφέρει αυτά τα data σύντομα και γίνεται όλη η επεξεργασία και ενημερώνεται το σύστημα σωστά. Όλα αυτά γινόντουσαν χειρονακτικά, με λίστες, με στοιχεία, με τέτοια πράγματα.

EDI csm edi 1b454dcc1c

Ένα δεύτερο σύστημα bar code, που υπάρχει στην εταιρία είναι για την παραγωγή. Χρησιμοποιείται καθαρά στην συλλογή εργατοωρών. Χρησιμοποιεί όλες τις κάρτες των ανθρώπων που δουλεύουν στην εταιρία. Στις κάρτες είναι τυπωμένος ο αριθμός τους σε bar code και όταν αναλαμβάνουν μία εργασία υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει αναλύσει μέσα όλες τις εργασίες που χρειάζονται για να γίνει μία συνολική εργασία, όλες οι υποεργασίες αν τις λέγαμε έτσι. Παίρνοντας την εντολή ο κάθε εργαζόμενος, να εκτελέσει αυτές τις υποεργασίες, περνάει ένα start με την κάρτα του και παίρνει όλες τις εργασίες και αναλόγως το step που βρίσκεται ή το βήμα που βρίσκεται και τί εκτελεί και τι τελειώνει, ξαναπερνάει την κάρτα του και έτσι χρεώνει εργατοώρες, έμμεσες, άμεσες, εκπαίδευσης, οτιδήποτε εργατοώρες είναι αυτές, έτσι ώστε γίνεται update κατευθείαν στα συστήματα της εταιρίας.

Ο τελικός σκοπός όλων αυτών είναι, ότι όταν φτιάξουμε το τελικό προϊόν ή τελειώσουμε οτιδήποτε, να μπορούμε να τιμολογήσουμε βάσει εργατοωρών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να έχουμε δηλαδή, μαζί με τα υλικά που χορηγήθηκαν στο συγκεκριμένο προϊόν και τις εργατοώρες σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορούμε να κόψουμε τιμολόγιο στον πελάτη κατευθείαν.

Τ. ΛΥΜΠΕΡΕΑΣ: Το Ελληνικό Κέντρο ενημέρωσης για το EDI ή EDIGRAC, ιδρύθηκε το 1993 τον Ιανουάριο στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος TETIS. Χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το TETIS μέχρι και το τέλος του 1994 και στόχος του είναι από το 1995 και μετά να γίνει μια αυτόνομη ένωση χρηστών EDI. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει κάποια σεμινάρια, κάποια συνέδρια, έχουμε ενημερώσει κόσμο και σε ιδιωτικές συναντήσεις. Επίσης έχουμε κάνει τις μελέτες που προανέφερε και ο κύριος Δουκίδης με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Τα νομικά θέματα τα λύνουμε σε συνεργασία με τον κύριο Καραγεωργίου, καταγράφουμε συνέχεια ότι περιπτώσεις χρήσης EDI υπάρχουν στην Ελλάδα. Είναι μια από τις υποχρεώσεις μας και προς στην Κοινότητα κι επίσης βοηθούμε κάπως και με διάφορες παρεμβάσεις σε κοινοτικά προγράμματα όπως το RETEX, την ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗ κ.ά., να προωθούμε και να βρούμε χρηματοδότηση για κάποιες ελληνικές εταιρίες, που θέλουν να υλοποιήσουν συστήματα EDI.

Τέλος, οργανώνουμε το 1995, διάφορες ημερίδες και συνέδρια που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Το βασικό είναι ότι αλλάζουμε το ρόλο μας και γινόμαστε από κέντρο ενημέρωσης σε κέντρο χρηστών EDI. Η ένωση αυτή θα παρέχει κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες και προς τους χρήστες και προς τους providers και softwork και networks και services, consultants κ.λ.π. και βέβαια, πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα, που πρέπει να ασχοληθεί με τα standards, τα εθνικά πλέον πρότυπα κάτω από το EDIFACT, τα εθνικά πρότυπα μηνυμάτων ώστε κάθε μία ελληνική επιχείρηση να ξέρει σα βαδίζει στο σωστό δρόμο υλοποίησης EDI. Αυτή η ένωση θα αρχίσει κανονικά να λειτουργεί από 1/1/95 και θα παρακαλέσω όσους χρήστες από σας ενδιαφέρεστε για κάτι τέτοιο να έρθετε σε συνεννόηση μαζί μου, να μας πείτε κι εσείς τί ζητάτε ή τί θα θέλατε από μία τέτοια ένωση, να καθίσουμε μαζί κάτω, να δούμε τί μπορούμε να προσφέρουμε κι εμείς για να προχωρήσει το EDI, γιατί η Ελλάδα πάλι και σ’ αυτό τον τομέα υστερεί έναντι των άλλων χωρών.

Συζήτηση από τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προμηθειών & Διοίκησης Εφοδιασμού

Συντονιστής:
Τ. ΛΥΜΠΕΡΕΑΣ, EDI HELLAS
Μέλη:
Η. ΚΟΣΜΑΣ, TOYOTA,
Δ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΟΤΑ,
Κ. ΣΤΑΜΟΥ, ΕΑΒ,
Σ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, EDIGRAC

Πηγή: Σύγχρονη Διοίκηση Προμηθειών-Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών-Εκδόσεις Παπαζήση, 1995

Rate this item
(0 votes)
Hellenic Purchasing Institute

Ανεξάρτητος Μη Κερδοσκοπικός - Μη Πολιτικός - Μη Συνδικαλιστικός Οργανισμός με σκοπό την βελτίωση της Διοίκησης Αγορών,Προμηθειών & Εφοδιασμού. Εκπρόσωπος του International Federation of Purchasing & Supply Management στην Ελλάδα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Go to top