MonMar25

Ο Ρόλος του Υπεύθυνου Προμηθειών και Διαχείρισης Υλικών στην Ελλάδα (Μέρος Α΄)

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ: Καλή μέρα σας. Υπηρετώ την ελληνική βιομηχανία επί 38 ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή στην μεταποίηση γενικά. Από στέλεχος της βιομηχανίας σε ιδρυτή της εταιρίας HENNIGER και τώρα αποφάσισα να μπω στον τριτογενή τομέα, γι’ αυτό και έκανα το παντρολόγημα της STET με την INTERAMERICAN και ασχολούμαι και με την κινητή τηλεφωνία. Θα καλέσω τους συνομιλητές μου να κάνουν σύντομη παρουσία για τον ρόλο των προμηθειών στις επιχειρήσεις τους.

Κ. ΒΛΥΖΙΩΤΗΣ: Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο και εξελισσόμενο περιβάλλον αγοραστικό, ο ρόλος του υπεύθυνου προμηθειών είναι διττός: ο πρώτος ρόλος είναι επιτελικός, συμβάλλει στη χάραξη της στρατηγικής, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κρίσεις, οι οποίες επέρχονται ή τις διάφορες ευκαιρίες που υπάρχουν στο περιβάλλον.

Ο δεύτερος ρόλος είναι διαχειριστικός. Όταν κανείς διαχειρίζεται μεγάλα ποσά, της τάξεως 60-70% των εσόδων των εταιριών, που πρέπει κανείς να υπεσέλθει όσο μπορεί καλύτερα σε θέματα καθημερινής διαχείρισης, ώστε είτε με οργάνωση είτε με οπουδήποτε άλλο τρόπο, να μπορέσει να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης να πω, ότι στο ρόλο μας αυτό του υπεύθυνου προμηθειών, υποχρέωση έχουμε όλοι να ενημερωνόμαστε συνεχώς είτε από το διεθνή τύπο είτε από το δικό μας τύπο, είτε μέσω σεμιναρίων, μέσω επαφών, συνεδρίων κ.ά., δεδομένου ότι από εκεί θα δούμε πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να φτάσουμε. Εάν αποκοπεί κανείς από την εξωτερική αγορά, τότε είναι σαν να βαδίζει όπως ένα καράβι χωρίς πυξίδα.

Τέλος, πρέπει να αναφέρω τις προκλήσεις για όλους μας, όσον αφορά το διαχειριστικό ρόλο μας, που αποτελούν τα καινούρια συστήματα MRP, EDI, Total Quality και οι διεθνείς εξελίξεις.

Σ. ΚΟΝΤΑΡΗΣ: Θα ήθελα να πω κι εγώ δυο λόγια πάνω στο θέμα του ρόλου του υπεύθυνου προμηθειών. Θα ήθελα ιδιαίτερα να θίξω μια ευαισθησία, που χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή τη λειτουργία και νομίζω ότι oι περισσότεροι ανήκουμε σε αυτό τον τομέα. Πραγματικά, αυτή η λειτουργία στις επιχειρήσεις είναι αρκετά υποβαθμισμένη και νομίζω ότι μας δίνεται μια ευκαιρία τώρα να υποστηρίξουμε το ρόλο, που μπορούμε να παίξουμε εμείς σαν τμήματα προμηθειών και να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες, ώστε να πείσουμε τις διοικήσεις των εταιριών, στις οποίες εργαζόμαστε, ότι πλέον η λειτουργία των προμηθειών δεν είναι ένα κέντρο στο οποίο δημιουργείται κόστος, αλλά αντίθετα, αν μπορέσουμε να αναπτύξουμε το logistics management και το materials management, τότε μαζί με τα τμήματα προμηθειών στη γενικότερη έννοια, θα μπορούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση, την εντύπωση και τη βεβαιότητα στους διοικούντες, ότι μπορούμε πραγματικά να μετατραπούμε σε profit centers των εταιριών, προσδοκώντας σε δημιουργία κερδών μέσω της μείωσης του κόστους, διότι, πλέον τα περιθώρια των αγορών είναι περιορισμένα, άρα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως στη μείωση του κόστους και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Γ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΑΣ: Θα ήθελα να αναφερθώ στο το βασικό καθήκον, τόσο του υπεύθυνου προμηθειών όσο και του material control manager, γιατί έχω χρηματίσει αρκετά χρόνια και σε αυτό τον τομέα. Και οι δύο έχουνε σαν βασικό καθήκον την υποστήριξη της παραγωγής. Αυτός είναι ο βασικός τους πελάτης. Όταν όλοι κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα έχουμε κι ένα αποτέλεσμα καλό για την εταιρία. Στο material control πρέπει να αποφεύγονται βασικά δύο πράγματα. Ένα, να δημιουργούνται κρισιμότητες στην παραγωγική διαδικασία, λόγω ελλείψεως υλικών και ένα δεύτερο να μην υπεραποθεματοποιούμε. 

Στον τομέα αγορών θεωρώ πως πρέπει να διασφαλίσουμε μια διαφάνεια των διαγωνισμών και να έχουμε ένα καλό έλεγχο των αγορών. Να τοποθετούμε στους προμηθευτές ίσους όρους παιχνιδιού και να χρησιμοποιούμε ρεαλιστικά πρότυπα αξιολόγησης των προσφορών.

Ν. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Από την εμπειρία, την οποία έχω σε μία μεγάλη εταιρία με πολυσχιδείς δραστηριότητες, φαίνεται πρώτα απ’ όλα ότι ο υπεύθυνος των προμηθειών δεν μπορεί ποτέ να λειτουργήσει έχοντας τις προμήθειες σαν ένα ξεχωριστό νησί, το οποίο αποφασίζει και λειτουργεί σύμφωνα με κάποιες άνωθεν οδηγίες. Είναι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με ένα σωρό άλλες υπηρεσίες, για να n infographic negotiationtechniquesμπορέσει να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν μπορεί το σύστημα των προμηθειών να λειτουργήσει σαν ένα υδροκέφαλο σύστημα, για να καλύψει τις ανάγκες ενός ομίλου, όπως είναι π.χ. ο όμιλος της ΑΓΕΤ με 40 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου τζίρο σε υλικά που αγοράζει, από τα οποία το 1/4 είναι πρώτες και βοηθητικές ύλες, το 1/4 είναι υλικά συντηρήσεως και νέων έργων, ένα 15% είναι καύσιμα και λιπαντικά και έχει να εξυπηρετήσει με την προμήθεια διαφόρων υλικών, τα οποία εκ της φύσεώς τους πρέπει να διασφαλιστούν με διαφορετικό τρόπο. Άλλου είδους προμήθεια γίνεται για την εξασφάλιση των πετρωμάτων από τα λατομεία που θα τροφοδοτήσουν τα εργοστάσιά μας και άλλου είδους προμήθεια γίνεται για το υλικό της πληροφορικής.

Το βασικό, λοιπόν, είναι πρώτον, ότι θα πρέπει ο υπεύθυνος των προμηθειών να συνεργάζεται και όταν η εταιρία είναι μεγάλη και οργανωμένη, έχει την ευτυχία να μπορεί εύκολα να βρει ειδικούς σε κάθε περίπτωση, που θα του σταθούν δίπλα και θα του δώσουν την αναγκαία υποστήριξη, κάτι που δεν το έχει ένας υπεύθυνος σε μια μικρή επιχείρηση. Δηλαδή μπορούμε εμείς να αγοράζουμε υλικά πληροφορικής χωρίς να είμαστε ειδικοί στην πληροφορική, διότι έχουμε την διεύθυνση ανάπτυξης της πληροφορικής.

Όσον αφορά τώρα τις αγορές των υλικών, το κόστος του χρήματος σήμερα μας υποχρεώνει να αγοράζουμε υλικά φθηνά, εφόσον καλύπτουν τα standards της ποιότητος και δεν χρειάζεται να πάμε σε πολύ ακριβά υλικά, διότι αν ανάγετε εις το παρόν το μελλοντικό όφελος που θα έχετε από την παρατεταμένη ζωή του υλικού, θα διαπιστώσετε ότι με το 30% επιτόκιο, η παρούσα αξία του μελλοντικού οφέλους μηδενίζεται. Για αυτή τη δουλειά όμως, θα πρέπει πρώτα από όλα να γίνει η σωστή σύνταξη των προδιαγραφών και είναι κεφαλαιώδες σημείο. Η εταιρία μας κινείται τώρα πλέον, στο να εντάξει προδιαγραφές της προδιαγραφής, δηλαδή τις λεπτομερείς οδηγίες, οι οποίες θα καθοδηγούν το μηχανικό τί στοιχεία πρέπει να βάλει στην προδιαγραφή, ώστε να είναι συνοπτική, να επιτρέπει την προμήθεια από πολλούς προμηθευτές και επιπλέον, η γλώσσα της προδιαγραφής να είναι κατανοητή στην αγορά.

Αυτά είναι βασικά σημεία από τα οποία πρέπει να ξεκινήσει κανείς. Αν δεν υπάρχει προδιαγραφή κι αν δεν υπάρχει κωδικοποίηση, είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσετε τις προμήθειες μιας τόσο μεγάλης επιχείρησης.

Όσον αφορά βέβαια τις αιτήσεις και τις διαδικασίες, αυτές για τον περισσότερο κόσμο είναι γνωστές και αυτονόητες. Εκείνο το οποίο ήθελα να παρατηρήσω μόνο, είναι ότι με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα διεθνώς και στην Ελλάδα, ευκολότερα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί τη χορήγηση κάποιας πιστώσεως από τον προμηθευτή του εξωτερικού, παρά να διαπραγματευτεί την τιμή. Διότι το κόστος χρήματος κοστίζει σ’ αυτούς λίγο. Βέβαια παρεμβάλλεται σαν συντελεστής διορθώσεως η υποτίμηση, αλλά και πάλι φαίνεται ότι αυτό το σύστημα λειτουργεί. Μπορούμε ευκολότερα επίσης, να πετύχουμε ορισμένα πρόσθετα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο προμηθευτής αντί να βελτιώσει την τιμή.

Και εύκολα το καταλαβαίνει κανείς αυτό, αν σκεφτεί την περίπτωση των εταιριών αυτοκινήτων, στις οποίες ένα πρόσθετο που κάνει 10.000 δρχ. — π.χ. το χρώμα του αυτοκινήτου να είναι μεταλλιζέ — το χρεώνουν από 60.000-200.000 δρχ. και δεν κάνει παραπάνω από 10.000-20.000 δρχ. Επομένως εύκολα σου δίνει κάτι που για σένα αξίζει και για τον ίδιο κοστίζει λιγότερο. Συνεχίζεται........

 

Συζήτηση από τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προμηθειών & Διοίκησης Εφοδιασμού

Συντονιστής;

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ, EUROTRANSFORM

Μέλη:

Κ. ΒΛΥΖΙΩΤΗΣ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
Σ. ΚΟΝΤΑΡΗΣ, ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Γ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΑΣ, ΕΑΒ
Ν. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ
Γ. ΤΣΟΥΚΑΣ, ΕΛΔΑ

Πηγή: Σύγχρονη Διοίκηση Προμηθειών-Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών-Εκδόσεις Παπαζήση, 1995

Rate this item
(0 votes)
Hellenic Purchasing Institute

Ανεξάρτητος Μη Κερδοσκοπικός - Μη Πολιτικός - Μη Συνδικαλιστικός Οργανισμός με σκοπό την βελτίωση της Διοίκησης Αγορών,Προμηθειών & Εφοδιασμού. Εκπρόσωπος του International Federation of Purchasing & Supply Management στην Ελλάδα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Go to top