MonApr01

Ο Ρόλος του Υπεύθυνου Προμηθειών και Διαχείρισης Υλικών στην Ελλάδα (Μέρος Β΄)

Συνέχεια από Μέρος Α΄...

Ν. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα της συνάψεως ή μη συμβάσεων. Συμβάσεις πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κανείς όταν έχει εργολαβίες ή συνεχή τροφοδότηση με υλικά, τα οποία είναι κρίσιμα και πρέπει να διασφαλίσει την εταιρία ότι δεν θα μείνει χωρίς τα συγκεκριμένα υλικά. Δηλαδή για τις πρώτες ύλες των λατομείων δεν μπορούμε να διακινδυνέψουμε την απομάκρυνση του εργολάβου και την αντικατάστασή του εντός ημερών. Επομένως σ’ αυτή την περίπτωση θα κάνει κανείς μία σύμβαση, θα βάλει ρήτρες, θα βάλει και ρήτρες αναπροσαρμογής κι η σύμβαση θα είναι για 3-5 χρόνια. Στην πράξη κάνουμε συμφωνίες διατήρησε ως τιμών, οι οποίες όμως δεν καλύπτουν μεγάλο ποσοστό, διότι αν κάνετε μία συμφωνία με ένα προμηθευτή και κυρίως προμηθευτή υλικού το οποίο έχει και κάποιο εισαγόμενο μέρος του κοστολογίου του —και είναι πολύ λίγα τα υλικά τα οποία δεν έχουν εισαγόμενο μέρος κοστολογίου— μοιραία ο προμηθευτής αυτός για να διατηρήσει την τιμή, θα υπολογίσει κάποιο περιθώριο ασφαλείας για ενδεχομένη υποτίμηση και θα σας δώσει μία μέση τιμή έτους, η οποία πιθανότατα δεν σας εξασφαλίζει. Αφετέρου αν γίνει κάποια σημαντική διολίσθηση ή υποτίμηση, τότε είναι σίγουρο ότι αυτός δεν θα σας δώσει το υλικό εάν πρόκειται να χάσει. Εμείς επιδιώκουμε και πολλές φορές να διατηρούμε τις τιμές με την επανάληψη αναθέσεων με την ίδια τιμή στον μειοδότη της προηγούμενης έρευνας. Σε αυτή την περίπτωση ο μειοδότης συνήθως, έχοντας την ανησυχία μήπως χάσει τη δουλειά αλλά κυρίως επειδή πάντοτε η δεύτερη φορά είναι ευκολότερη από την πρώτη, ιδιαίτερα μιλώ για υλικά κατασκευών και κάποιας αξίας, τις περισσότερες φορές έχει βγάλει τα κοστολόγιά του, έχει προσδιορίσει πως θα βελτιώσει το κόστος του και θα μπορέσει να καλύψει την φυσιολογική αύξηση της τιμής μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

Γ. ΤΣΟΥΚΑΣ: Τα ΕΛΔΑ μοιάζουν πολύ στην ΑΓΕΤ που μας παρουσίασε ο κ. Συμεωνίδης. Να σας θυμίσω ότι είναι μια εταιρία με 40 ετών παρουσία στον ελληνικό χώρο - οι πρώτες μονάδες ξεκίνησαν το 1956 - και προστέθηκαν δύο μονάδες, μία το 1970 και μία πολύ μεγαλύτερη το 1987, οπότε απέκτησε το μέγεθος και την πολυπλοκότητα που έχει σήμερα.

Η εταιρία παρουσιάζεται σήμερα στο χώρο των πετρελαιοειδών με μία διάθεση 6.200,000 τόνων περίπου προϊόντων το χρόνο. Μιλάμε για μία πολύ δυναμική επιχείρηση με 1.200 άτομα από τα οποία 600 σε βάρδιες 24ώρου βάσεως, που λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο, που έχει μια ιπποδύναμη της τάξε ως των 70.000 αλόγων, με εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, με εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης όπου υπάρχουν σημαντικότατες δεξαμενές έτοιμων προϊόντων και στα Μέγαρα, όπου έχουμε επίσης μεγάλη εγκατάσταση παραλαβής του αργού πετρελαίου.

Αυτό το περίγραμμα που σας δίνω, οδηγεί στην απλή λογική ότι το τμήμα προμηθειών το πηγαίνουνε —αν μου επιτραπεί η έκφραση— οι λειτουργικές ανάγκες και γενικότερα ο ρυθμός της εταιρίας. Δυστυχώς οι περισσότερες αιτήσεις που φθάνουν στο τμήμα προμηθειών έχουνε το χαρακτήρα «το θέλω χθες». Έχουμε σημαντικότατο όγκο προμηθειών που μπορούμε και τον προγραμματίζουμε. Συγκεκριμένα το 1995 θα γίνει μια μεγάλη ετήσια συντήρηση στα ΕΛΔΑ της περιόδου 40-45 ημερών και ήδη οι αιτήσεις φθάνουν με το χαρακτήρα της κόκκινης σφραγίδας επάνω, Shutdown ή Turn around όπως λέγεται κι ωστόσο παράλληλα τρέχουν οι αιτήσεις «φέρε μου και το απλό υλικό που χρειάζεται», φωτοτυπικό χαρτί για τα μηχανήματα που υπάρχουν μπόλικα στο διυλιστήριο, φόρμες για τον κόσμο, κράνη και πολλά άλλα υλικά. Εξηγώ βεβαίως, ότι οι πρώτες ύλες των διυλιστηρίων γίνονται από την ΛΕΤΤ.

mrpΈχουμε απαλλαγεί ευτυχώς από αυτό το μεγάλο αντικείμενο, ωστόσο όμως τα ΕΛΔΑ προμηθεύονται συμπληρωματικές πρώτες ύλες και καταλύτες της τάξεως των μερικών δεκάδων δις το χρόνο. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, το τμήμα προμηθειών των ΕΑΔΑ συνεργάζεται με όλων των ειδών προμηθευτές ειδικών υλών και έχουμε μεγάλες εταιρίες παγκόσμιες, με μεγάλη επιρροή που πρέπει να κάνουμε deal και να πετύχουμε το καλύτερο. Είμαστε συχνά σε αδύνατη θέση, διότι αυτοί προσφέρουν, αυτοί επιβάλουν τις τιμές και την επόμενη φορά πιθανώς να μπορούμε να μην κάνουμε καλύτερη διαπραγμάτευση.

Σε ότι αφορά την οργάνωσή μας, δυστυχώς έχει την εξέλιξη μιας εταιρίας, η οποία ήταν δημόσια, έπειτα ιδιωτική και από το 1978 είναι καθαρά ελεγχόμενη από το δημόσιο επιχείρηση, άρα έχει χτιστεί και το σύστημα των προμηθειών και η οργάνωσή του με έναν παρόμοιο τρόπο. Υπάρχει μηχανογράφηση αρκετά ανεπτυγμένη, δεν είμαστε ευχαριστημένοι, πρέπει να την αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο, έχουμε μία καλή, άμεση σχέση με το τμήμα υλικού και τα αποθέματά μας τα καλύπτουμε με τον τρόπο αυτό σχετικά γρήγορα και με εύκολες διαδικασίες, αλλά έχουμε και τις «σφήνες» από τα άλλα τμήματα και τις τεχνικές διευθύνσεις, που έρχονται με τη λογική του «θέλω χθες» και ζητάνε υλικά.

Δύο - τρία μειονεκτήματα που έχουμε ακόμα σαν εταιρία, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι ότι είμαστε μακριά δυστυχώς από τους κύριους προμηθευτές μας, άρα η διαδικασία άφιξης ενός επείγοντος υλικού, μας παίρνει με φορτηγό περίπου μία εβδομάδα, ζούμε δηλαδή τις συνέπειες αυτής της απόστασης, και τώρα με τα προβλήματα των από πάνω χωρών ακόμα περισσότερο. Επίσης υπάρχουν τα θέματα των συμβάσεων, στα οποία πάντοτε πρέπει να κάνουμε κάποια ειδική συζήτηση με μεγάλους οίκους στο εξωτερικό, για να μας δώσουνε τεχνογνωσία και άλλα τέτοια πράγματα. Συνεπώς υπάρχει μία πολύ σύνθετη δουλειά προμηθειών στα ΕΛΔΑ και σήμερα αισθάνομαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ και άκουσα πολλές μοντέρνες τεχνικές, τις οποίες θα προσπαθήσουμε έστω εν μέρει να τις εφαρμόσουμε κι εμείς.

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ: Πριν δώσουμε το λόγο σε σας, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας πω από μία άλλη σκοπιά, δηλαδή από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα στον οποίο όλα μου τα χρόνια υπηρέτησα, ποιά ήτανε τα χαρακτηριστικά, που κατέληξα ως top manager τότε, του ανθρώπου που πρέπει να χειρίζεται τις προμήθειες. Για μένα ο άνθρωπος που χειρίζεται τις προμήθειες είναι μεγάλο εργαλείο ανταγωνιστικότητας του τελικού προϊόντος που παράγεις. Κατά συνέπεια είναι το σπουδαιότερο κοστολογικό στοιχείο.

Δεύτερον, πρέπει να είναι μορφωμένος, ώστε να παρακολουθεί τις σύγχρονες τεχνικές αλλά δεν φτάνουνε. Πρέπει να είναι ένας μικρός επιχειρηματίας. Και αυτό είναι η μεγάλη πληγή του δημοσίου. Έχει αξιολογότερα στοιχεία το δημόσιο, ανίκανα να ενεργήσουν παραπάνω από κλητήρες. Θα ήθελα να είναι εδώ προηγουμένως ο κύριος του ΟΤΕ, για να γίνω κι εγώ λίγο προκλητικότερος. Τί σημαίνει «ανάληψη ευθύνης»; Μας είπε δέκα φορές «αναλαμβάνω ευθύνη». Αναλαμβάνω ευθύνη πώς; Όπως αναλαμβάνει η 17η Νοεμβρίου; Επειδή δεν πρόκειται να τους βρει κανένας; Αναλαμβάνω ευθύνη σημαίνει ευθύνομαι, παραιτούμαι, φεύγω ή βγάζω μια οδηγία ή φωνάζω.

Λοιπόν επανέρχομαι. Η προσωπικότητα του ανθρώπου, ο οποίος είναι στις προμήθειες πρέπει να είναι μικρός επιχειρηματίας, είναι κοστολογικό στοιχείο και κυρίως για όλους. Είτε είναι στο δημόσιο είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να τους αφήνεις πιθανότητα ή ελευθερία να αγοραστούν. Άρα πρέπει να πληρώνονται πάρα πολύ καλά, Πώς πληρώνεται καλά; Ακριβώς συνδέοντας το αντικείμενο το οποίο χειρίζεται, το οποίο έχει μία συμμετοχή στο τελικό κόστος, πόσο το βελτιώνει. Αφού το βελτιώνει χ, παίρνει κλάσμα του χ.

 

Συζήτηση από τη διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Προμηθειών & Διοίκησης Εφοδιασμού

Συντονιστής;

Μ. ΤΟΜΠΡΟΣ, EUROTRANSFORM

Μέλη:

Κ. ΒΛΥΖΙΩΤΗΣ, ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
Σ. ΚΟΝΤΑΡΗΣ, ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Γ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΑΣ, ΕΑΒ
Ν. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ
Γ. ΤΣΟΥΚΑΣ, ΕΛΔΑ


Πηγή: Σύγχρονη Διοίκηση Προμηθειών-Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών-Εκδόσεις Παπαζήση, 1995

Rate this item
(0 votes)
Hellenic Purchasing Institute

Ανεξάρτητος Μη Κερδοσκοπικός - Μη Πολιτικός - Μη Συνδικαλιστικός Οργανισμός με σκοπό την βελτίωση της Διοίκησης Αγορών,Προμηθειών & Εφοδιασμού. Εκπρόσωπος του International Federation of Purchasing & Supply Management στην Ελλάδα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Go to top